“Blink” thema Grote Experimenten

BLINK! Na de carnavalsvakantie starten we met een nieuw thema van Wereldoriëntatie. Tot de meivakantie zullen de groepen bezig zijn rondom het thema: Grote experimenten
Groep 1/2:Uitvinders.Pompom heeft geleerd om samen met de kinderen nieuwe dingen te bedenken en te maken. Hij heeft zelfs bedacht dat hij uitvinder wil worden. Pompom wil een uitvinding maken waarmee hij kan vliegen. Iets wat sneller vliegt dan Zoem en verder dan oma’s tuin: een turbovliegtuig.
 

De kinderen ontdekken dat het ontwerp aan bepaalde eisen moet voldoen als het snel en ver moet kunnen vliegen.
Groep 3/4:In dit thema ontdekken de kinderen, samen met hoofdpersoon Martijn, welke slimme uitvindingen er in en om het huis zijn. De kinderen maken kennis met de techniek die in een uitvinding zit. Deze techniek is in de loop der jaren verbeterd.

Daarna doen de kinderen hun eigen onderzoek. Welk probleem willen ze oplossen met hun eigen uitvinding? Ze schetsen hun uitvinding. En wie weet kunnen ze de uitvinding zelf ook nog maken!
Groep 5/6:Wonderlijke uitvindingen. De kinderen vormen zich een breed beeld van uitvindingen; ze leren dat een uitvinding een probleem oplost, dat er in de prehistorie al uitvindingen werden gedaan zoals de hunebedden en dat bij sommige uitvindingen de techniek van dieren wordt afgekeken. Verder leren ze dat veel uitvindingen in de loop van de tijd zijn veranderd doordat de techniek steeds beter wordt en in de laatste les leren de kinderen hoe het proces van ontwerpen werkt. 

Dit gebruiken ze bij het doen van een uitvinding voor de toekomst en bij het ontwerpen van hun eigen uitvinding.
Groep 7/8:Oorlog en Vrede. 
De kinderen doen mee aan een kookwedstrijd. Ze doen proefjes met eten, maken een gerecht, stellen zichzelf daarbij een vraag over een natuurkundig verschijnsel waar ze zich over verbazen en gaan op zoek naar het antwoord. Het gerecht, de onderzoeksvraag en de uitleg worden voorgelegd aan een jury. Door de combinatie van de vier onderzoekslessen en het eigen onderzoek vormen de kinderen zich een beeld van waar ons voedsel vandaan komt en weten ze dat er verschillende kooktechnieken zijn. 

Daarnaast doen ze proefjes met natuurkundige verschijnselen, waarvan sommige ook tijdens het maken van gerechten worden gebruikt.

NIEUWS

 • GEPLAATST OP 19 MEIFlessenactie

  Flessenactie….daar staan ze dan, uitgedroogd…helemaal op…totaal leeg.Ze hebben weer hun best gedaan en staan nu […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 17 MEISpelletjes middag

  …stuiterend over het speelbord, pionnen ontwijkend rolt de dobbelsteen verder. Afwachtend kijken de grote ogen […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 9 MEIVerre Wereldreizen

  …open geslagen atlassen, muren vol behangen met landkaarten,…een rond draaiende wereldbol zoekt zijn eindbestemming. Speurend […]

  Lees meer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Wilt u onze nieuwsbrief digitaal ontvangen? Geef dan hieronder uw e-mailadres op.

Basisschool de Sprankel

Gasthuishoeve 1
5361 HT Grave

T: 0486 47 20 77
E: info.desprankel@optimusonderwijs.nl

Basisschool de Sprankel

Gasthuishoeve 1
5361 HT Grave
BEL Basisschool de Sprankel MAIL Basisschool de Sprankel

VOLG Basisschool de Sprankel OOK OP SOCIAL MEDIA!

OF DOWNLOAD ONZE APP IN DE APPSTORE / PLAYSTORE