“Waarom stinkt de scheet van mijn buurman harder dan de mijne”

Met de vraag ‘waarom stinkt de scheet van mijn buurman harder dan de mijne?’, had presentator Boy Vissers, hoofdredacteur van Quest Junior en bekend van TikTok en YouTube, meteen de aandacht van de groep 6-leerlingen.
Zij bezochten deze vrijdag in De Lievekamp in Oss de Hoe?Zo!Show. 

In die wetenschapsshow konden de leerlingen vragen stellen aan jonge wetenschappers.
Dit viertal – vrijdag archeoloog Erik, socioloog Laura, hersenonderzoeker Anne en dierenarts Kiki – moest niet alleen de vragen beantwoorden. Ze moesten de antwoorden ook binnen een bepaalde tijd uitbeelden. Haalden ze die tijd niet, dan moesten ze verplicht een dansje maken.  Natuurlijk werd er met de tijd gesjoemeld om het leuk te maken. 

Apen
‘Waar komt de mensheid vandaan?’, wilde Mia van basisschool De Sprankel uit Grave weten. Wetenschapper Erik probeerde op kinderlijke wijze even de evolutietheorie uit te leggen. Aan de hand van apen die langzaamaan rechtop gingen lopen, omdat ze anders niet boven het hoge gras uit konden kijken en die duimen en vingers kregen om dingen vast te houden.  

Bij het beantwoorden van de vraag ‘hoe komt het dat gras groen is en niet blauw?’, vervielen de jonge promovendi al snel in vaktermen als ‘fotosynthese’. 

Stofzuiger als kanon
De zaal ging uit zijn dak toen presentator Boy Vissers aantoonde dat een vlam aan de onderkant minder warm is dan aan de bovenkant. Hij spoot schuim op zijn hand en veroorzaakte een enorme steekvlam. Toen hij ook nog een stofzuiger als kanon inzette en marshmallows de zaal in schoot, waren de kinderen niet meer te houden. 

De scholen hadden vooraf een lespakket ontvangen en de leerlingen waren op school bezig geweest met vragen als: hoe stel je een vraag? Hoe beoordeel je informatie en hoe maak je zelf nieuwe informatie? ,,Allemaal essentiële vaardigheden voor kinderen in de 21ste eeuw”, vindt universitair hoofddocent Lennart de Groot, die samen met zijn collega Barbara Braams het initiatief nam voor de show waarmee ze door het land reizen. Want in Utrecht en Amsterdam komen basisschoolkinderen nog weleens op bezoek bij wetenschappers, kinderen in de rest van het land hebben die mogelijkheid veel minder. Dus kwam de universiteit vrijdag naar hen toe. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek zorgde voor de financiering.

Wetenschap toegankelijker maken
,,En het mes snijdt aan twee kanten. Het dwingt de jonge wetenschappers de wetenschap toegankelijker te maken”, aldus De Groot. In totaal werden de drie shows bezocht door ongeveer 350 kinderen. Enkele scholen hadden vanwege corona besloten om niet te komen. Theater De Lievekamp stelde de grote zaal beschikbaar, zodat de verschillende klassen ver genoeg uit elkaar konden zitten. 

NIEUWS

 • GEPLAATST OP 19 MEIFlessenactie

  Flessenactie….daar staan ze dan, uitgedroogd…helemaal op…totaal leeg.Ze hebben weer hun best gedaan en staan nu […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 17 MEISpelletjes middag

  …stuiterend over het speelbord, pionnen ontwijkend rolt de dobbelsteen verder. Afwachtend kijken de grote ogen […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 9 MEIVerre Wereldreizen

  …open geslagen atlassen, muren vol behangen met landkaarten,…een rond draaiende wereldbol zoekt zijn eindbestemming. Speurend […]

  Lees meer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Wilt u onze nieuwsbrief digitaal ontvangen? Geef dan hieronder uw e-mailadres op.

Basisschool de Sprankel

Gasthuishoeve 1
5361 HT Grave

T: 0486 47 20 77
E: info.desprankel@optimusonderwijs.nl

Basisschool de Sprankel

Gasthuishoeve 1
5361 HT Grave
BEL Basisschool de Sprankel MAIL Basisschool de Sprankel

VOLG Basisschool de Sprankel OOK OP SOCIAL MEDIA!

OF DOWNLOAD ONZE APP IN DE APPSTORE / PLAYSTORE