week van de Mediawijsheid

Van 4 t/m 15 november staat het thema wijs met media en ict-vaardigheden op het programma. Dit thema komt jaarlijks in deze periode van het schooljaar terug. In groep 1 t/m 4 zullen allerlei activiteiten met ict ingepland worden rondom programmeren en inzet van de Beebot. In groep 5 en 6 wordt door middel van een gastles aandacht besteed aan informatievaardigheden. Het doel van deze lessen is om leerlingen te leren hoe ze snel en goed informatie kunnen vinden op internet. In groep 7 en 8 wordt door middel van een gastles aandacht besteed aan cyberpesten.
Daarnaast is er aandacht voor gaming, nepnieuws en veilig internet. De leerlingen van groep 7 en 8 gaan in de week van 8 tot en met 15 november aan de slag met moderne media d.m.v. het mediawijsheidspel. Kinderen groeien op in een wereld vol media. Dit betekent niet dat zij ook wijs met media om kunnen gaan.
Elk jaar opnieuw worden daarom scholen, ouders en mediamakers opgeroepen kinderen te ondersteunen. MediaMasters biedt de Sprankel een laagdrempelige en uitdagende manier om in de klas met mediawijsheid aan de slag te gaan.
Kinderen leren spelenderwijs over het eigen online gedrag en bewijzen hoe mediawijs ze zijn. Ze maken kennis met de mogelijkheden die media bieden en leren er kritisch mee om te gaan.
Tijdens de uitdagende opdrachten uit MediaMasters moeten kinderen overleggen, samenwerken, zelf media maken, media interpreteren en nemen zij het eigen mediagedrag onder de loep. Zo worden zij met én van elkaar mediawijzer. Weet u wat uw kind thuis op internet doet? Welke sites bezocht worden? Of dit betrouwbare sites zijn? Waar persoonlijke gegevens opgeslagen worden? Mogelijk kunt u deze week ook thuis, dat wat op school geleerd wordt, bespreken.

Onderwerp van de mediawijsheid 2019: Aan of uit? In een wereld vol media moeten we constant keuzes maken. Nog even je appjes checken of ga je vroeg slapen? Laat je je kind alleen op de tablet of lees je samen een boekje? Regel je zelf je online bankzaken of laat je dat doen door een ander?
Slim aanstaan verrijkt je leven. Online leer je over nieuwe dingen of vind je je nieuwe droombaan. Je kunt videobellen met de huisarts of met je grote liefde. Je blijft in contact, door het delen van foto’s óf het plannen van je reis. Maar zodra je te veel tijd besteedt aan appen, scrollen en liken, merk je dat je lichaam protesteert.
Of dat de smartphone meer aandacht krijgt dan het eten met je familie. Daarnaast gaan technologische ontwikkelingen razendsnel, wat voor sommige mensen lastig of beangstigend kan zijn.
Daarom is het steeds belangrijker dat we nadenken over hoe we media inzetten. Hoe helpen apps, chats en digitale tools ons in het leven? En wanneer zit technologie ons juist in de weg?
Ouders, kinderen, opa’s, oma’s, vrienden, buren, verzorgers, leraren, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de overheid: laten we van elkaar leren en elkaar helpen. Tijdens de Week van de Mediawijsheid stellen we daarom de vraag: wanneer kies jij om aan of uit te staan?

NIEUWS

 • GEPLAATST OP 25 JUNIeen Schitterend, Sprankelend Zomerfeest

  Terwijl de blikken angstvallig omhoog keken schoven de donkere wolken één voor één aan ons […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 21 JUNIhet “Sprankel Zomerfeest”

  De zomer, net begonnen aan zijn eerste dag. We hebben er al veel van kunnen […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 12 JUNI“Maatjes”

  Passend binnen “de Vreedzame School” hadden Basisschool De Sprankel en Visio een gemeenschappelijk project.het Maatjes […]

  Lees meer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Wilt u onze nieuwsbrief digitaal ontvangen? Geef dan hieronder uw e-mailadres op.

Basisschool de Sprankel

Gasthuishoeve 1
5361 HT Grave

T: 0486 47 20 77
E: info.desprankel@optimusonderwijs.nl

Basisschool de Sprankel

Gasthuishoeve 1
5361 HT Grave
BEL Basisschool de Sprankel MAIL Basisschool de Sprankel

VOLG Basisschool de Sprankel OOK OP SOCIAL MEDIA!

OF DOWNLOAD ONZE APP IN DE APPSTORE / PLAYSTORE